Atur registrat vers atur estimat

El nombre d'aturats ha esdevingut, en els darrers temps, una dada rellevant per l'anàlisi de la conjuntura econòmica actual. És habitual llegir en els mitjans de comunicació anàlisis i articles diversos sobre l'evolució de l'atur. No obstant això, de vegades aquestes dades poden generar certa confusió, ja que poden provenir de dues fonts diferents. Així doncs, podem parlar de les dades d'atur registrat i de les dades d'atur estimat.

Així, a principis de mes, en concret el segon dia laborable del mes en curs, apareix publicada la dada d'atur registrat. Aquesta dada és la que correspon amb les demandes d'ocupació pendents de cobrir l'últim dia del mes (anterior) a les oficines del Servei d'Ocupació a Catalunya. En el mes de desembre de 2010, aquesta xifra s'ha situat en els 562.673 desocupats a Catalunya.

D'altra banda, i amb una freqüència d'actualització trimestral, apareixen publicades les dades d'atur estimat. Aquestes són les que s'obtenen per mitjà de l'Enquesta de Població Activa (d'ara en endavant, EPA). L'EPA és una operació estadística que elabora l'Instituto Nacional de Estadística i està adreçada a la població que resideix en llars de tot l'Estat. La finalitat de l'EPA és esbrinar les característiques de la població en relació al mercat de treball. La darrera dada disponible és la corresponent al tercer trimestre de 2010, en que la xifra estimada de desocupats a Catalunya va ser de 669.400 persones.

Així, tenim dues dades que ens permeten obtenir una aproximació del volum de desocupats, l'atur estimat i l'atur registrat. Però, amb quina dada ens hem de quedar?

Ambdues dades aporten informacions diferents i útils per a l'anàlisi del mercat de treball, però des del punt de vista municipal hem de treballar amb les dades d'atur registrat, ja que la dada d'atur estimat de l'EPA només està disponible fins a escala provincial, mentre que la dada d'atur registrat si que està disponible fins a escala municipal.

Si voleu consultar la informació que l'Institut d'Estadística de Catalunya ofereix sobre l'Enquesta de població activa, cliqueu aquí.

Si voleu consultar les dades d'atur registrat que ofereix l'Observatori del Treball de la Generalitat de Catalunya, cliqueu aquí.

Observatori de l'Economia Local de Sabadell

La teva valoració d'aquest article: 
Mitjana de valoració: 3.8 (11 votes)
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp

Comentaris

Bon dia, He trobat molt interessant l'article però m'agradaria saber quina de les dos dades resulta més fidel amb la realitat i l’evolució d’aquesta en els últims 2 anys, ja que la xifra de l'atur estimat que ofereix la EPA em planteja alguns dubtes. No és cert que a causa de l'increment dels aturats, moltes persones que abans es consideraven inactives han vist la necessitat de sortir al mercat de treball i per tant ara es consideren com persones actives en cerca de feina? Moltes gràcies i continueu amb la bona feina.

Hola Sergi, si, tens raó, és cert que l'entrada en el mercat de treball de gent inactiva pot haver incidit en l'augment del volum d'aturats, però crec que aquesta tendència ha quedat reflectida tant a la EPA com a l'atur registrat. Quina dada és més fiable? Per mi, jo m'ho plantejo com un interval de confiança: l'atur registrat és el valor mínim, i l'atur estimat, el màxim. Roger

Moltes gràcies per l'aclariment Roger. Prendrem les dades amb certa flexibilitat per a no agafar-nos les mans. Sergi

Hola de nou, he trobat un exercici semblant en el link que adjunto a continuació: http://www.finanzzas.com/tasa-de-paro-epa-vs-tasa-de-paro-inem

Hola, en relació amb aquest tema us deixo un enllaç a una entrada del meu bloc on també dono alguns recursos. Salut. http://fraguadeanalisissocial.blogspot.com.es/2011/03/sobre-la-medicion-del-paro.html

Moltes gràcies Ruben!

Volem saber que en penses...