Què som?
El Projecte “El Perfil de la Ciutat” consisteix en la col·laboració tècnica, metodològica i de recerca d’una sèrie d’Ajuntaments, a través, principalment, dels seus Observatoris Socioeconòmics. Actualment està format per 14 ajuntaments, tot i que resta obert a la participació d’altres ciutats mitjanes.
Col·laboració que té com a objectiu desenvolupar i aplicar eines, metodologies i indicadors tècnics per a mesurar la qualitat de vida i benestar de les ciutats, és a dir, dels seus ciutadans.
Fruit d’aquesta col.laboració es fa seminaris i jornades, s’edita documents de treball, es fa recerca i, finalment, es publiquen les fitxes que anomenem “perfils”. Fitxes amb els indicadors de qualitat de vida seleccionats. Indicadors que permeten avaluar comparativament la qualitat de vida de cada ciutat, en relació tant a les altres ciutats com en la seva evolució en el temps. Camparatives que han de permetre conèixer millor la realitat de les nostres ciutats i, per tant, gestionar-les millor, fent-hi polítiques més adaptades i que permetin millorar el nivell i qualitat de vida.
Des de 1998, s’està treballant en el projecte de recerca i desenvolupament intermunicipal europeu “El perfil de la ciutat. Mesura de la qualitat de vida i la sostenibilitat de les ciutats mitjanes europees“. El projecte té per objectiu principal el desenvolupament d’una metodologia i una eina de suport per a la mesura de la qualitat de vida i la sostenibilitat de les ciutats europees.
Pretén la creació d’un sistema de recursos per a tots els agents implicats en els processos de desenvolupament urbà, que ajudi a la valoració i mesura dels elements clau que influencien la qualitat de vida en les ciutats de dimensió mitjana.
El projecte es proposa contribuir al cos de coneixement existent en l’actualitat sobre la definició de les polítiques publiques que tenen per objectiu la millora de la qualitat de vida de les ciutats mitjanes.
Els socis Internacionals
- Gelderland
- Örebro Kommun (Sweden)
Centres de Recerca que han col·laborat amb el Projecte
- Universitat Autònoma de Barcelona Centre d’Estudis Demogràfics
- Universitat Politècnica de Catalunya Càtedra d’UNESCO
- Örebro University
- Universitat de Barcelona Grup de Recerca AQR-IREA