Fa uns dies l’Idescat feia públiques les dades de fecunditat obtingudes a partir de l’Enquesta de característiques essencials de la població i els habitatges de l’any 2021 (l’enquesta, recordem-ho, és un producte vinculat al nou Cens de Població de l’INE que permet obtenir informació que no està disponible en registres administratius). Els resultats de l’enquesta varen corroborar una realitat ja coneguda: la fecunditat a Catalunya està en mínims històrics.
Una de les novetats més destacables dels resultats de fecunditat en l’enquesta és el fet que, per primera vegada, l’Idescat difon resultats de fecunditat masculina, un fet inèdit. Els resultats permeten analitzar la fecunditat per variables habituals, com son l’activitat econòmica, la nacionalitat o la formació, entre altres. Els resultats a escala municipal no estan tan desglossats, per una qüestió de significació estadística, i només hi ha disponibles resultats de fecunditat per gran grups d’edat. En aquest article analitzarem els resultats de fecunditat centrant-nos en les dones que han tingut fills i en les que no en funció de l’edat pels municipis del Perfil de la Ciutat.
Per començar, el nombre de fills per dona a Catalunya l’any 2021 era d’1,41. Si comparem aquest nivell amb els municipis del Perfil, la majoria de municipis s’hi situen per sobre, excepte en el cas de Cerdanyola (1,37), Granollers (1,38), el Prat de Llobregat (1,38) i Terrassa (1,39). Sabadell és el municipi amb el nombre de fills per dona més elevat, amb 1,54.
Veiem, tot seguit, el percentatge de dones que han tingut fills i les que no n’han tingut per cada municipi del Perfil. Pel conjunt de la població femenina de 16 anys i més, Mollet del Vallès, Santa Coloma de Gramanet i Viladecans son els municipis del Perfil amb un percentatge més elevat de dones amb fills (un 72,4%, 72% i 71,8% respectivament). En canvi, Granollers i el Prat de Llobregat son els municipis que menor percentatge registren, amb un 66,6% i un 66,5% respectivament.
Si analitzem el fet de tenir o no tenir fills en funció de l’edat, aquests resultats es matisen. El grup de dones d’entre 16 i 39 anys registra un percentatge de dones amb fills que oscil·la entre el 25,6% de Cerdanyola del Vallès i el 39,4% de Santa Coloma. És a dir, en aquest grup d’edat, la majoria de dones encara no han tingut fills.
A més edat, però, el percentatge de dones amb fills augmenta. El grup de dones d’entre 40 i 49 anys registra un percentatge de dones amb fills que oscil·la entre el 73,3% del Prat i el 90,4% de Mataró. En aquest grup d’edat es produeix un augment significatiu de la fecunditat vers el grup d’edat anterior, si bé hi ha municipis en que el percentatge de dones sense fills oscil·la al voltant del 25%.
Finalment, si ens fixem en els resultats de les dones de 50 anys o més, ja fora del cicle fèrtil, els percentatges de dones sense fills cauen sensiblement respecte dels resultats que hem vist fins ara. En general, la majoria de municipis de se situen per sota del 10% de dones sense fills, excepte els municipis de Cerdanyola (12,2%), Manresa (11,9%) i Mataró (11,6%).
Amb aquests resultats hem pogut constatar, pel que fa als municipis del Perfil, aquest endarreriment en l’edat mitjana a la maternitat, en consonància amb els resultats d’aquest indicador (per sobre dels 32 anys a Catalunya). També hem pogut posar llum a quin és el percentatge de dones que han tingut fills i les que no. Aquesta anàlisi es podria millorar amb una major desagregació de les edats (grups quinquennals), especialment en el primer grup d’edat, que engloba un tram d’edat molt nombrós. Per altra banda, al no disposar d’una sèrie històrica (l’enquesta és un producte nou), no podem valorar si aquestes xifres son pitjors o millors que temps enrere, si bé posades en context, tot sembla apuntar en aquest sentit.
Observatori de l’Economia Local de Sabadell
1.Els resultats de l’Estadística de característiques essencials de la població i els habitatges, en l’apartat de fecunditat, només estan disponibles pels municipis de 50.000 habitants o més.
2.Edat mitjana a la maternitat https://www.idescat.cat/indicadors/?id=basics&n=10343
Volem saber que en penses...
Sigues el primer en escriure un comentari