L'Ajuntament de Mollet ha estat convidat per la Comissió Europea a participar als OPEN DAYS, la setmana de ciutats i regions europees, a Brussel·les el passat dia 14 d’octubre de 2015.
Mollet ha estat escollida com a bon exemple en la gestió de projectes europeus en el marc del Programa Europeu de Cooperació Territorial URBACT que aposta per un desenvolupament integral dels serveis públics basat en la sostenibilitat.
Mollet ha dut a terme una contribució innovadora amb el projecte Diet for a Green Planet. El projecte té com a objectiu assolir objectius de sostenibilitat medi ambiental mitjançant la modificació del que mengem i com produïm aquest menjar, és a dir, apostant per un servei públic de menjador escolar més sostenible basat en els següents criteris:
- Aliments ecològics
- Productes locals
- Aliments de temporada
- Equilibrar el consum de carn i apostar pels productes integrals
- Reducció del malbaratament alimentari
L’ajuntament també s’ha marcat com a objectiu la dinamització econòmica de l’Espai Rural de Gallecs generant nous mercats per a uns productors locals que ja varen apostar per l’agricultura ecològica l’any 2003.
L’edició dels Open Days d’enguany, amb gairebé 6.000 participants, ha estat centrada en les ciutats com a elements clau on es concreten totes les polítiques comunitàries i encara més important, les ciutats són els espais on s’han de concretar els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) post-2015. I es que no només s’ha pres la decisió d’apostar per les ciutats des de Brussel·les, el passat 27 de setembre es va celebrar la cimera de l’ONU a Nova York on els representants mundials de ciutats i regions participants, van assistir a una cimera que tenia el següent leivmotiv: “Tots els Objectius de Desenvolupament Sostenible són locals i on es van identificar 17 objectius que esdevindran la basa per l’agenda de desenvolupament sostenible post-2015.
Durant la cimera es va plantejar l’adopció d’un codi de conducta entre els governs locals i els estats nacionals amb relació a la responsabilitat i el finançament. La idea és donar autoritat als governs locals i regionals, donar-los la capacitat d'afrontar les necessitats pròpies i aplicar polítiques locals per afrontar els reptes que s'aborden amb els ODS. Aquest codi de conducta es podria adoptar a Quito en la propera conferència Habitat III el 2016.
La meitat de la població total del món viu en zones urbanes, però a Europa aquesta xifra s'acosta al 70%. Les tendències actuals suggereixen que per a l'any 2030, la població urbana arribarà a 375 milions, o 75% de la població total de la UE.
A Europa hi ha moltes ciutats que duen a terme iniciatibes eficients i sostenbiles que haurien de ser estudiades i traslladades a d’altres ciutats. No obstant això, tenim un gran repte per afrontar i aquest és la mancança d’una estratègia integral per a les ciutats des del nivell europeu, el que en diversos foros ja s’anomena com a l’Agenda Urbana, sobretot en vista de l'absència d'una referència directa a la política urbana en els tractats de la UE.
L'objectiu polític és donar forma a aquest futura política urbana de la UE fins al 2020 i més enllà, i per col·locar la dimensió urbana en les agendes nacionals i de la UE per tal de fomentar un enfocament integrat en tots els nivells de govern.
Els Estats membres han començat a treballar en una "Agenda Urbana Comuna" a nivell intergovernamental, Les ciutats, com a nivell de govern més proper als ciutadans, i la llar de 75 per cent de la població, tenim el coneixement del que es necessita i el que funciona. I a través de projectes europeus com l’URBACT II: Diet for a Green Planet, en el que ha participat Mollet del Vallès, les ciutats compartim el coneixement, les bones pràctiques i lluitem conjuntament contra els reptes urbans i la implementació de polítiques de la UE a les nostres ciutats.
Mollet ha tingut l’oportunitat de millorar la seva gestió aprofitant la bona pràctica de la ciutat sueca de Södertälje. Gràcies a la transferència de coneixement d’aquesta ciutat cap a la nostra hem pogut crear un nou model de contractació pública (adjunta els contractes en un link) i hem aprovat, amb el recolzament de totes les forces polítiques representades als ple, una política alimentària a nivell local.
La nostra ciutat segueix apostant per la sostenibilitat i la innovació participant en d’altres projectes europeus de la tipologia Horitzó 2020, basat en recerca i la innovació. Aquest projecte anomenat STEP, està té com a objectiu la creació d’una eina informàtica que estimuli la implicació política i social dels joves en els reptes de la ciutat de Mollet del Vallès en relació a la sostenibilitat medi ambiental. Si les ciutats són la clau, les persones i els joves especialment, són els agents principals del desenvolupament.
Com a darrera fita de la nostra ciutat envers la sostenibilitat, hem estat guardonats amb el premi European Green Leaf 2015. Un guardó on el jurat (posa l’informe del jurat aquí) ha reconegut la feina feta conjuntament amb tots els ciutadans i ciutadanes de Mollet del Vallès en àmbits tant diversos com: eficiència energètica, mobilitat, biodiversitat, economia verda, qualitat de l’aire, gestió de l’aigua, etc.
A Mollet encara tenim molt per aprendre però hem entès de forma clara que només la sostenibilitat i la col·laboració amb els nostres ciutadans i ciutadanes, ens portarà a tenir una ciutat més verda i sostenible on les persones puguin ser més felices (https://www.youtube.com/watch?v=FfdDsfs72h8).
Albert Garcia Macian. Responsable de projectes europeus.Ajuntament de Mollet del Vallès.
Volem saber que en penses...
Sigues el primer en escriure un comentari