“El Perfil de la Ciutat” és una xarxa de 14 ajuntaments de ciutats mitjanes catalanes per a la col·laboració tècnica, metodològica i de recerca, a través, principalment, dels seus Observatoris Socioeconòmics. La seva finalitat consisteix en desenvolupar i aplicar eines, metodologies i indicadors tècnics per mesurar la qualitat de vida i benestar de la ciutadania.
Des de 1998 s’està treballant en el projecte de recerca i desenvolupament intermunicipal europeu “El perfil de la ciutat. Mesura de la qualitat de vida i la sostenibilitat de les ciutats mitjanes europees“. Fruit d’aquesta col·laboració es fan seminaris i jornades, s’editen documents de treball, es fa recerca i, finalment, es publiquen les fitxes que anomenem “perfils” amb els indicadors de qualitat de vida seleccionats que permeten avaluar comparativament la qualitat de vida de cada ciutat.
D’altra banda i en paral·lel, els membres integrants de la Xarxa també comparteixen el seu coneixement en forma de publicació d’articles al web corporatiu. A continuació s’ofereix una anàlisi de la producció de més de deu anys d’articles en Xarxa.
En el període de 10 anys i mig entre el 30 de juny de 2010 i el 31 de desembre de 2020 a la Xarxa Perfil de la Ciutat s’han publicat 367 títols corresponents en la seva majoria a articles, una mitjana de 33 publicacions per any, gairebé 3 al mes.
L’any més productiu va ser 2013, en què a la Xarxa hi col·laboraven 13 membres, amb una mitjana propera a les 4 publicacions per membre. L’any menys prolífic ha estat 2020 (en 2010 només es va publicar mig any), degut a la repercussió de la pandèmia, en què només es van fer 20 publicacions. Si s’analitzen les publicacions efectuades per cada membre, l’any 2011 va tenir una mitjana de 4,6 per ajuntament, mentre que el 2020 només 1,4. Pel que fa a la tipologia de publicacions, un 5% correspon a notícies sobre actes, jornades, presentacions,... realitzades per la Xarxa o per algun del seus membres.
En el període analitzat el nombre de membres de la Xarxa ha passat dels 9 als 14. En total han format part de la Xarxa 18 ajuntaments, s’han produït 4 baixes i 9 altes fins arribar als 14 des dels 9 integrants de 2010. Els membres més veterans són Barberà, Granollers, Manresa, Mataró, Sabadell, Terrassa i Vic/Osona, mentre que els més novells són Cerdanyola, Sant Feliu i Viladecans. Els ajuntaments que han causat baixa han estat Girona, Lleida, Rubí, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.
Els 367 articles analitzats s’han etiquetat amb més de 1.300 tags, una mitjana de 3,5 per cada post. Les etiquetes més repetides han estat PERFIL (45;3,5%) I CIUTAT, en clara al·lusió a la denominació de la xarxa. L’anàlisi de les etiquetes més repetides ens indica els temes més recurrents dels articles, que són d’una banda els que fan referència a la metodologia, estadística i indicadors, que aglutinen el 7% de les etiquetes i de l’altra, als temes d’estudi, el mercat de treball i l’atur, la població i l’activitat econòmica, amb el 10% de les etiquetes.
Pel que fa a l’anàlisi de les autories, visites, vots i valoracions, només s'ha pogut disposar de dades completes per analitzar el període entre gener de 2017 i desembre de 2020. En els darrers 4 anys el membre més productiu ha estat l’Ajuntament de Terrassa, amb 9 publicacions i un total de 2.744 visites. Pel que fa a la mitjana de visites per article, a continuació de Terrassa, amb 305, es situen els ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat (279), Cerdanyola del Vallès (196) i Barberà del Vallès (169).
Volem saber que en penses...
Sigues el primer en escriure un comentari