Indicadors de seguiment dels plans d'energia sostenible (PAES)

En relació amb l'article del passat 16 de novembre en què es parla d'un sistema d'indicadors de sostenibilitat i la voluntat d'establir indicadors de síntesi comparables entre ciutats, cal destacar l'esforç del grup de treball d'Energia i Canvi Climàtic de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, de la qual formen part nou dels deu municipis integrants d'El Perfil de la Ciutat.

A més de disposar d'un sistema d'indicadors comparable entre autoritats locals (veure memòries de sostenibilitat), a l'any 2006 la xarxa defineix una metodologia comuna per establir els impactes ambientals en unitats d'emissions de gasos efecte hivernacle. Així es proposa fer el seguiment de polítiques locals sobre la mobilitat, l'edificació i ordenació del territori, els consums energètics i l'ús de renovables o la gestió dels residus, entre d'altres, molts àmbits on la capacitat d'intervenció local es significativa . La metodologia es va fer operativa amb un programa informàtic de Diagnòstic Energètic i Simulador de Gasos d’Efecte hivernacle Locals, (el DESGEL). Aquest treball va significar una gran oportunitat per a la unificació de càlculs locals que permetessin fer comparacions entre municipis i ajudessin a elaborar plans per reduir les emissions locals. Granollers i Sabadell van ser els dos municipis del Perfil de la Ciutat on es va aplicar la versió 2.0 del programa DESGEL com a prova pilot de la metodologia del càlcul del balanç energètic i d'emissions.

El passat 29 de novembre, una vintena de tècnics municipals van conèixer i rebre formació sobre el programa en la seva darrera versió, el DESGEL 3.0, en un Seminari específic organitzat per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Prop d'un centenar de ciutats de la província de Barcelona (incloses totes les que formen part del Perfil de la Ciutat) i 2.017 autoritats locals de tota Europa han aprovat els respectius plans d'energia sostenible (PAES) i, segons els compromisos adquirits, faran un seguiment tant de l'evolució de l'estat d'execució dels plans com de l'inventari d'emissions mitjançant l'actualització dels indicadors. L'evolució d'aquest inventari no serà únicament conseqüència de les accions realitzades dintre del PAES, sinó que hi poden haver d'altres factors que hi incideixin (normatives d'edificació, plans d'energia a nivell europeu i/o nacional, variació del mix elèctric...). Si més no, aquest tipus d'indicadors hauran de ser homogenis per a tots els municipis que han de fer el seguiment dels seus PAES i des d'Europa es donaran directrius concretes de quina metodologia i periodicitat haurà de tenir aquest seguiment. Es publicarà una guia amb la relació dels indicadors que els municipis hauran d'elaborar.

La darrera versió del programa DESGEL és clarament una eina de suport i seguiment dels PAES, cedit i distribuït gratuïtament per la Diputació de Barcelona. Són usuaris prioritaris del Programa DESGEL els membres de la Xarxa i signants del Pacte d’alcaldes i alcaldesses.

Per sol·licitar el programa cal adreçar-se a: xarxasost@diba.cat o descarregar-lo i autoinstal·lar-lo a l'enllaç, si sou membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Per a més informació, podeu consultar els enllaços següents: Bloc PAES Granollers El Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses. Diputació de Barcelona Covenant of Mayors

Ajuntament de Granollers. Servei de Processos Estratègics i Programació i Servei de Medi Ambient.

La teva valoració d'aquest article: 
Mitjana de valoració: 3.7 (3 votes)
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp

Volem saber que en penses...

Sigues el primer en escriure un comentari