Airbnb als municipis del Perfil de la Ciutat

 

Ja fa un parell d’estius que la plataforma de pisos amb llits inflables i esmorzars, altrament coneguda com Airbnb (acrònim de airbed and breakfast) s’ha situat en el nucli de les notícies relacionades amb el turisme, en especial a les ciutats que reben més turistes, com és el cas de Barcelona, Madrid, Málaga, San Sebastian o Palma de Mallorca, per posar alguns exemples. A grans trets, les notícies sobre els efectes dels pisos turístics se centren en dos temes: el soroll i les molèsties que generen aquests pisos a les comunitats de veïns, i l’augment dels preus de venda i de lloguer dels habitatges. Sobre el primer punt no hi ha dades –o jo no n’he sabut trobar– que ho pugui corroborar, però sembla una hipòtesi versemblant; sobre el segon punt hi ha diferents estudis que no es posen d’acord com és el cas de “The Sharing Economy and Housing Affordability: Evidence from Airbnb”, on segons els autors un augment d’un 1% de les llistes d’Airbnb als Estats Units fa augmentar de formar pràcticament imperceptible el preu dels pisos de lloguer, en concret un +0,018%; per contra en l’estudi “Do short-term rent platforms affect rents? Evidence from Airbnb in Barcelona”, els resultats suggereixen que Airbnb és responsable d’un augment del 4% en els lloguers.

Per fer aquests dos treballs, i d’altres similars, ha estat indispensable escrapejar la web d’Airbnb. En el primer treball els autors han creat el seu propi software per “raspar” les dades d’Airbnb, mentre que en el segon s’ha utilitzat les bases de dades que hi ha disponibles a Inside Airbnb, un projecte de Murray Cox que posa a disposició de tothom bases de dades extretes d’Airbnb de les principals ciutats del món, i que permet veure coses com les que apareixen a continuació:

 

 

Evidentment, també hi ha a l’opció d’accedir als registres d’habitatges d’ús turístic de la Generalitat de Catalunya, però la informació a la que és pot accedir és molt limitada tal i com es pot comprovar a continuació:

 

 

Sigui com sigui, només les ciutats que atreuen més turistes han estat les que han estat “escrapejades” per aconseguir dades d’Airbnb. Bé, això era així fins fa aproximadament un any, quan la gent de DataHippo va posar a disposició de tothom microdades de tots els apartaments turístics que hi ha a l’Estat espanyol, a Portugal i Andorra de les plataformes d’Airbnb, HomeAway, HouseTrip i Only-apartments. La tècnica utilitzada per aconseguir aquestes dades és la mateixa que la utilitzada per Inside Airbnb, és a dir, “escrapejar” aquestes plataformes a través de les seves respectives APIs. La gent de DataHippo posa a disposició de qui li interessi fitxers csv amb la informació dels apartaments d’ús turístic que hi ha en cadascuna de les plataformes esmentades anteriorment, i és requisit indispensable llegir-se l’apartat de faqs per tal de poder fer un anàlisi acurat amb les dades que posen a lliure disposició de tothom.

En el següent mapa es mostra els apartaments turístics de la plataforma Airbnb que hi ha, i també els que han hagut des de fa aproximadament un any, als municipis del Perfil de la Ciutat:

 

Font: elaboració pròpia amb dades de DataHippo

 

Si algú vol aprendre més sobre dades d’allotjaments turístics, us recomano que consulteu tota la informació que es va penjar al “Taller de dades sobre allotjaments turístics” que van organitzar conjuntament la Comunitat MetaDecidim i l’estudi Montera34

Si voleu podeu veure el video amb totes les presentacions d’aquest taller a:

 

La teva valoració d'aquest article: 
Mitjana de valoració: 3.8 (4 votes)
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp

Volem saber que en penses...

Sigues el primer en escriure un comentari