L’Hipermapa, una eina pels fonaments dels nostres mapes

Una de les eines que més utilitzem aquells que estem interessats en la visualització de dades és la que ens permet veure la informació geolocalitzada en un mapa. És per això que molts utilitzem una de les eines més senzilles, abans conegut com a CartoDB i ara com a Carto. Amb la funcionalitat Builder podem pujar bases de dades, fer filtres, analitzar amb altres bases de dades, geolocalitzar automàticament informació amb alguna referència, ja sigui el nom d’una ciutat o un codi postal i generar mapes amb la informació representada en polígons, línies o punts.

A través d’aquesta eina podrem explorar una infinitat de formes de generar informació visual: es poden fer mapes comparatius de parcel·les, d’illes de cases, de seccions censals, de municipis, de comarques, de regions europees, de països, continents... amb qualsevol dada que puguem extreure ja sigui autogenerada del propi territori o d’altres organismes.

Per donar suport a aquesta producció visual d’informació hi ha una eina força útil que ens permet descarregar bases de dades amb informació georeferenciada de la Generalitat de Catalunya.: l’Hipermapa.

L’Hipermapa és un visor de dades que va néixer com a plataforma per visualitzar dades territorials generades des de tots els departaments del Govern català. L’eina es va actualitzant amb força freqüència i permet obtenir dades molt interessants sobre infraestructures del territori, sobre l'ordenació del territori i l’urbanisme, sobre equipaments, sobre informació mediambiental, sobre els límits administratius, sobre telecomunicacions, sobre l’habitatge, sobre la ramaderia i l’agricultura i sobre l’ordenació de l’espai marítim. Però el que trobo més interessant és que és una eina que serveix com a complement a la informació generada per observadors i tècnics que treballen a diferents administracions i empreses del territori per la possibilitat de poder descarregar les bases de dades.

Aquesta eina està disponible després d’obrir una variable que es vulgui visualitzar. A la icona de l’engranatge, a part de poder consultar altra informació, com les metadades, hi ha la possibilitat d’exportar la capa seleccionada, amb els atributs publicats, en format GML, CSV, KML o Shapefile.

Jo personalment recomano descarregar els arxius en Shapefile per la correcta visualització al Carto, ja que amb els altres fitxers he tingut algun problema de compatibilitat i en el cas especial de l’arxiu CSV en la correcta geolocalització de línies, polígons i punts en el mapa.

Un exemple del que podem generar descarregant una capa és el següent mapa amb informació en l'àmbit de Catalunya de les carreteres i la intensitat viària mitjana de vehicles en general.

Aquest mapa però és un exemple bàsic del que es pot fer a una simple descàrrega de la base de dades. L’aplicació però, permet filtrar la base de dades per la variable que vulguem. A la mateixa secció de l’engranatge podem visualitzar la base de dades i filtrar i a continuació descarregar amb el filtre seleccionat.

Les eines d’exportació permeten descarregar, en format GML, ShapeFile, CSV, KML o PDF, les entitats mostrades a la taula, que poden ser la totalitat o el resultat d’aplicar un filtre. Si volem fer un mapa de cultius d’oliveres, podem filtrar la base de dades de cultius per cultius d’oliveres i així obtenir la informació per crear el nostre mapa d’aquesta temàtica. En aquest sentit, un altre exemple que he construït és un filtre territorial d’Osona, una comarca amb molta presència agro-industrial, on només mostri les empreses agro-industrials d’Osona i no de tota Catalunya.

Però aquí no s’acaba la funcionalitat, aquestes bases de dades les podem creuar amb altres dades amb les quals treballem. Per exemple, es poden crear mapes d’eixos comercials amb les dades que poden extreure de l'ordenació del territori creuades amb informació del cadastre i del propi territori, o es poden fer bases per un futur mapa de polígons industrials amb la informació filtrada per parcel·les industrials com el que hi ha a continuació creuada amb la informació que dóna l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya al seu visor de mapes:

En resum, els observadors de dades tenim una eina molt útil al nostre abast per poder completar la visualització de dades del nostre territori amb la informació general que proporciona l’Hipermapa de la Generalitat de Catalunya, una eina transversal que ens permet consultar, filtrar i descarregar bases de dades de totes les àrees del govern que estan generant informació geolocalitzada.

Sergi Castañé, Tècnic de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona, Creacció.

La teva valoració d'aquest article: 
Mitjana de valoració: 5 (5 votes)
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp

Volem saber que en penses...

Sigues el primer en escriure un comentari