Benvolguts/des lectors/res, ens agafem des de demà tres setmanes de vacances. La darrera setmana d’agost reiniciarem l’habitual publicació d’un article setmanal.
Per cert, si us agrada el nostre bloc no us oblideu de votar-nos als Premis Blocs Catalunya 2013. Ens trobareu a la categoria “Política, economia i societat”. La votació s’acaba el 2 de setembre. Per votar només cal que us registreu aquí.
Bon estiu i bones vacances per tothom!!
Fòrum Internacional de Ciutats Intermèdies a Lleida
L’Ajuntament de Lleida, l’organització mundial de ciutats “Ciutats i Governs Locals Units” (CGLU), la Càtedra UNESCO de la UdL de Ciutats Intermèdies, l’oficina ONU Habitat, l’Organització Internacional del Treball (OIT) i Cities Alliance (institució lligada al Banc Mundial) han organitzat un Fòrum Internacional de ciutats Intermèdies – Polítiques i Planificació Urbana Estratègica.
La conferència va reunir alcaldes i representants polítics de diferents ciutats del món, experts en planificació urbana estratègica, arquitectes i representants de diferents institucions de caire mundial. Les procedències han estat múltiples: Egipte, Brasil, França, Turquia, Argentina, Durban (Sud-Àfrica), Països Baixos, Israel, Argentina, FMDV (Fondo Mundial Desarrollo de las Ciudades), Frente Nacional d’Alcaldes del Brasil. L’objectiu ha estat analitzar el paper de les ciutats intermèdies al món i de cercar elements per crear solucions innovadores i proposar recomanacions pràctiques per als governs intermedis.
Alguns dels temes proposats per a treballar en el marc del Fòrum han estat:
- Economia territorial i desenvolupament
- Ordenació del territori
- Reptes institucionals
- Reptes socials
- Desenvolupament financer i serveis
- Generació d’ocupació
Amb aquests temes proposats, el Fòrum va pivotar al voltant de 4 grups de treball temàtics: Relacions intergovernamentals, institucionals i aspectes financers, desenvolupament econòmic local, Planificació de l’espai i medi ambient, i Diàleg Social. Les conclusions es traslladaran a la Cimera Mundial de Líders Locals i Regionals de Rabat, a celebrar de l’1 al 4 d’octubre, organitzada per CGLU (http://www.rabat2013.uclg.org/)
Amb la celebració d’aquest fòrum internacional a Lleida es vol impulsar el reconeixement internacional, la revisió de les polítiques, i el desenvolupament econòmic local i la mobilització de recursos cap a les ciutats intermèdies, majoritàries al món i on habita gran part de la població urbana. Existeixen unes 10.000 ciutats de més de 50.000 habitants a tot el món. En les ciutats de menys d’un milió d’habitants viu el 60% de la població urbana.
Des de Lleida i encapçalat per l’organització “Ciutats i Governs Locals Units” (CGLU) es lidera aquest grup de treball pertanyent al comitè Planificació Urbana Estratègica, sobre la importància de les ciutats intermèdies en el desenvolupament industrial i el creixement econòmic i també en les estratègies per a sortir de la crisi mitjançant la competitivitat i la innovació.
LES CIUTATS INTERMÈDIES
La dimensió global de les ciutats intermèdies ve determinada per la similitud de funcions, activitats i reptes en formulacions urbanes, però realitats territorials i urbanes molt diferents.
Per tant, l'intercanvi d'experiències nacionals i internacionals mitjançant les associacions de governs locals oferirà argumentacions importants a altres ciutats intermèdies.
Nombroses ciutats petites i mitjanes permeten l’accés de la població rural a nombrosos serveis, com escoles, llocs de treball, atenció mèdica, electricitat o serveis TIC, entre d’altres.
Aquestes ciutats, a causa de la seva funció i posició regionals, cada vegada més s’identifiquen com a ciutats intermèdies, actuant com a mediadores entre les zones rurals i urbanes, centres econòmics, metròpolis o entre ciutats. Per tant, els esforços per donar forma al desenvolupament d'una societat més justa, sostenible i unida ha de portar a un major reconeixement de les dinàmiques de les ciutats intermèdies.
Totes les ciutats i en especial les ciutats intermèdies mereixen gestió i lideratge efectiu per poder permetre la planificació per al desenvolupament urbà sostenible.
Hi ha certes característiques d’una ciutat intermèdia que han de ser abordades al dissenyar bones eines de gestió. Aquestes són algunes:
- La ciutat és un lloc “dintre” del mercat gran i global.
- La ciutat té responsabilitats i oportunitats respecte als territoris rurals.
- Els actius de les ciutats intermèdies estan vinculats als recursos primaris i secundaris, que depenen molt de factors externs i dels canvi dels ingressos i la intensitat de treball.
- Algunes ciutats són punts de transició, un punt intermedi per a persones que busquen feina i millors oportunitats d’ingressos i serveis.
- La qualitat de vida amb tots els serveis en una escala més petita es apreciada per certs grups, en especial els treballadors del coneixement.
- Generalment, els serveis relacionats amb els mercats del sòl com l’habitatge, són més assequibles.
- Alt cost dels serveis bàsics d’infraestructures, tals com a carreteres, transport, subministrament d’aigua, gestió de residus, etc., en els barris sense connexió.
- Les estratègies econòmiques necessiten estar construïdes principalment sobre els recursos locals, ja que la inversió mundial es concentra en les grans ciutats.
Amb aquesta àmplia entesa en ciutats intermèdies, es posa de manifest que encara hi ha moltes característiques específiques que han de ser explorades. En el moment d’abordar plans estratègics i polítiques s’han de preveure i considerar tots aquests els aspectes i reptes.
Regidoria de Projecció Exterior de l’Ajuntament de Lleida
Volem saber que en penses...
Sigues el primer en escriure un comentari