Què és el talent?

Des de fa uns anys que en l’entorn empresarial, sobretot en recursos humans, que es parla a tot hora de Talent. I és a aquest Talent al qual jo em vull referir. Perquè a les empreses el Talent que es busca és aquell que, sí o sí, et fa guanyar diners.

El Talent és en boca de tots, Talent per aquí, Talent per allà…Però mai es defineix i és d’aquelles paraules que es dona per suposat que tothom coneix el seu significat, que tothom entén el mateix quan es parla de Talent, però ningú en dona explicacions ni ho descriu.

 

Si anem al diccionari trobem, en la seva segona accepció:

Especial aptitud intel·lectual, capacitat natural o adquirida per a fer certes coses

Però això, realment serveix quan ens referim al món de les empreses?

La meva opinió és que no, que aquesta definició es queda molt curta. Com he dit abans les empreses busquen guanyar diners, cerquen Productivitat, això és el que realment t’omple les butxaques, la cartera o el compte bancari.

Per tant, a la descripció jo li faria uns petits retocs un reestyling empresarial i definiria el Talent com a:

Especial aptitud intel·lectual, capacitat natural o adquirida per a fer certes coses amb efectivitat.

I aquí tenim un nou terme clau, efectivitat. I, pregunto, tots tenim el mateix concepte del terme?

En aquest punt cal una certa explicació. Els diccionaris poden ajudar, però sovint són molt limitats i més en aquells conceptes sobre els quals s’ha treballat des de diversos angles per a dotar-los de més precisió.

En aquest cas ens remuntem al segle passat, quan en Peter Ferdinand Drucker, per a molts el pare de Management Empresarial modern, va escriure alguns llibres on entrava en profunditat en aquest i altres conceptes.

Per al professor Drucker l’efectivitat engloba dos conceptes eficiència i eficàcia. Sí, teniu raó, encara no hem definit efectivitat i ja hi anem afegint més i més paraules. A més, són d’aquells mots que si mirem el diccionari veiem que pràcticament signifiquen el mateix:

  • efectiu. Que produeix l’efecte que hom n’espera; eficaç
  • eficaç. Que té la virtut de produir l’efecte volgut
  • eficient. Que produeix realment un efecte

 

No hem aclarit gairebé res, oi? Ja veiem que hem d’anar a uns conceptes més ampliats. I és aquí on farem cas de les explicacions de Drucker.

Ell deia que eficàcia fa referència a les coses, als productes. Un procediment a través del qual obtenim el producte desitjat és eficaç.

Pel que fa a eficiència implica no només el producte sinó la manera d’obtenir-lo, hem de tenir en compte els recursos destinats per a obtenir el resultat. Si minimitzem els recursos obtenim un procediment eficient.

I per últim, l’efectivitat. Quan un procediment és eficaç i eficient, podem dir que és efectiu.

Per exemple, jo coneixia un mecànic que era un geni. Tenia un talent, no sé si innat o adquirit, en descobrir avaries dels vehicles i la seva forma de solucionar-les era d’allò més eficaç. Però a l’hora de la veritat no treia la feina del taller, es distreia en d’altres coses, el que feia que la seva efectivitat caigués en picat.

Per tant, conclourem amb un principi empresarial que tothom qui inverteix diners en qualsevol projecte, ha de tenir sempre al cap:

“Fer amb màxima eficiència coses que són totalment innecessàries és una pèrdua de temps i diners”

 

Carles Clotet

Eficaç, eficient i sobretot efectiu :)

Enginyer Tècnic Industrial. Des del 1986 creant eines informàtiques i automatitzant procediments de les maneres més inversemblants.

La teva valoració d'aquest article: 
Mitjana de valoració: 5 (4 votes)
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp

Volem saber que en penses...

Sigues el primer en escriure un comentari