Rutines. Canvis. Resiliència. Impaciència. Tancats. Relaxament. Estrès. Millors.
Paradigma. Virtual. Ansietat. Ioga. Por. Carrer. Videoreunions. Millors.
Malaltia. Esperança. Netflix. Toc de queda. Distància. Millors.
Foscor. Teletreball. Llum. Contacte. Viatjar. Millors.
Tot això, i més, tot junt, alhora, a vegades el mateix dia. Així, dos anys. Però l’última onada fallida ens fa pensar que ja sí, que s’ha acabat la sèrie de por vinguda de l’Àsia i que no és el Joc del Calamar. Ara bé... Millors?
Doncs no, tot apunta a que no. Que no hem millorat en res, abans al contrari. I és que, l’ésser humà... serà humà fins que s’extingeixi.
Però... alguna cosa sí que haurem millorat, no? Sí, va, busquem entre les paraules de les primeres 4 línies. Hi ha dues que es poden considerar positives i abans pràcticament no existien al nostre vocabulari. Ja? Les teniu? Molt bé: Teletreball... i Videoreunions!
Els conceptes, en sí mateixos, tenen coses bones i dolentes, a la vida res és tot positiu. Però l’opció de poder desenvolupar les nostres tasques diàries, principalment les vinculades al món laboral, a través de suports virtuals i des de la proximitat de la llar pròpia o l’oficina a 10 minuts de casa, és un actiu que abans no utilitzàvem.
I, entre la multitud de coses positives i negatives que en té reunir-se o treballar des de casa està la d’evitar emissions de CO2 a l’atmosfera, ja que, en major o menor mesura les persones han de fer ús de transport privat per desplaçar-se, que és un dels principals causants de les emissions de diòxid de carboni.
D’aquesta forma, hem realitzat un breu anàlisi del que les videoreunions del Perfil han estalviat, en termes d’emissions de CO2, durant l’any 2021. Establint com a hipotètica seu central de la Xarxa del Perfil de la Ciutat l’Ajuntament de Terrassa, hem considerat, per simplificar el càlcul, que tots els desplaçaments des de cada Ajuntament es feien en vehicle privat (cosa que tampoc és estranya, ja que la radialitat no és exclusiva de la capital de l’Estat). Així, durant l’any 2021 es van realitzar 3 reunions generals en la Xarxa i aquestes es van distribuir (entre els assistents figura Terrassa, en totes elles, que queda al marge del càlcul d’emissions):
- Febrer 2021: 12 municipis assistents, 786 km en vehicle privat evitats.
- Març 2021: 14 municipis assistents, 950 km en vehicle privat evitats.
- Desembre 2021: 13 municipis assistents, 908 km en vehicle privat evitats.
En base a aquesta assistència a les reunions i els kilòmetres que no s’han fet en vehicle privat, seguirem la següent fórmula, indicada en el document “Mas allá del teletrabajo: una nueva forma flexible de Trabajo, Libro blanco del Teletrabajo, Edición II”, i vinculada als cotxes dièsel.
D’aquesta forma, obtenim que gràcies a les videoreunions de la Xarxa del Perfil hem evitat 342 kg de C02 a l’atmòsfera, que equivaldrien a 10.256 pomes, 144.953 cafès o 96.407 hores de llum, segons les equivalències presentades al ‘Centro del Urbanismo Sostenible, de l’Ajuntament de Saragossa’.
Per tant, sembla que Millors... no hem sortit, això per desgràcia ho haurem de deixar per d’altres, però que alguna cosa positiva hem tret, sí. I és que, sempre es pot posar llum a la foscor... la pregunta és: durarà?
Volem saber que en penses...
Sigues el primer en escriure un comentari