Fa unes setmanes l’Agència Tributària publicava les dades de l’IRPF de l’any 2021 a escala municipal. Unes dades esperades, ja que son les primeres després de l’esclat de la COVID19. Aquesta estadística a escala municipal ofereix una sèrie d’indicadors vinculats a la renda, com ara la renda bruta mitjana, la renda bruta mediana, la renda disponible mitjana i la renda disponible mediana. També ofereix un rànquing municipal, que permet posicionar cada municipi vers el conjunt de municipis de Catalunya o d’Espanya que apareixen a l’estadística de l’IRPF (bàsicament, els municipis de més de 1.000 habitants). En aquest sentit, podem veure, per exemple, com Cerdanyola del Vallès és el que apareix més ben posicionat dels municipis del Perfil de la Ciutat pel que fa a renda bruta mitjana.
Dimecres passat l’Agència Tributària ampliava resultats amb les dades de l’IRPF a escala codi postal. El hàndicap és que les dades a escala codi postal només estan disponibles per aquells municipis que compleixin, com a mínim, un dels següents criteris: municipis de més de 200.000 habitants, municipis amb més de 100.000 declaracions en l’exercici fiscal o municipis amb una renta agregada superior als 2.200 milions d’€. Uns criteris força restrictius ja que a tot l’estat espanyol només ho complien 62 municipis per a l’exercici de l’any 2021. Pel que fa a les ciutats del Perfil de la Ciutat, només Badalona, Mataró, Sabadell, Terrassa i Santa Coloma de Gramanet complien, com a mínim, un d’aquests requisits l’any citat.
Una primera anàlisi de les dades de l’IRPF per l’any 2021 ens permet observar que la renda ha augmentat en els municipis del Perfil de la Ciutat respecte de l’any 2020. Aquest augment ha oscil·lat entre un 2,9% (en el cas de Vic) i un 8,7% (en el cas de Manresa). Són dades positives, sens dubte, però posades en un context inflacionista, ho són menys (o gens).
En el següent gràfic podem veure l’evolució de la taxa de variació interanual de l’IPC a Catalunya en el període gener de 2019 - setembre de 2023:
Aquest augment de la renda que recull l’estadística de l’IRPF de l’Agència Tributària va de la mà d’un període inflacionista, que comença a principi de l’any 2021 i que registra el seu màxim històric durant l’any 2022. Per tant, puja la renda, però també ho fan els preus. I quan l’any que ve es publiquin les dades de l’IRPF i es torni a observar que la renda ha augmentat, molt probablement també ho haurà fet menys que els preus. Per tant, sí, més renda, però menys poder adquisitiu.
Observatori de l’Economia Local de Sabadell
Volem saber que en penses...
Sigues el primer en escriure un comentari