L'atur es torna a enlairar?

L’any 2020 comença amb la incògnita, en clau mercat de treball, de saber si la davallada de la xifra de persones desocupades ha arribat al seu límit. Després d’un període llarg de variacions interanuals negatives de l’atur, que arrenca l’any 2013 i assoleix el seu màxim l’any 2017 (amb taxes negatives de dos dígits), apunta a creixement nul (o positiu) del nombre d’aturats en els primers mesos del 2020.

Més enllà de la lectura general (per Catalunya i pel Perfil, la taxa de variació interanual de l’atur registrat encara és negativa), ja hi ha municipis que abans de concloure l’any 2019 van registrar variacions interanuals de l’atur positives, com ara Cerdanyola del Vallès (amb un màxim del 4,7% a desembre de 2019) o Manresa (amb un màxim del 4,1% a l’abril de 2019). La resta de municipis s’han mantingut amb taxes negatives o augments inferiors a l’1%.

Aquest alentiment de la reducció de l’atur s’està produint sense que encara s’hagi arribat a xifra d’aturats anterior a la crisi. Per exemple, pel conjunt de Catalunya la xifra se situava en les 265.789 persones desocupades a finals de l’any 2007, un 31,5% menys que la darrera dada d’atur disponible (388.124 a desembre de 2019). Pel que fa al conjunt de municipis del Perfil de la Ciutat, la xifra se situava en les 59.282 persones desocupades en el mateix moment, un 28,4% menys que les comptabilitzades al mes de desembre de 2019 (82.784). Per tant, aquest refredament de la caiguda de l’atur no respondria al fet d’haver recuperat els nivells de desocupació anteriors a la crisi.

Possibles explicacions d’aquest alentiment de la caiguda de l’atur? Atur de llarga durada, la incorporació de persones al mercat al laboral (augment de la població activa), l’alentiment de l’economia. Els propers mesos confirmaran aquestes previsions.

Observatori de l'Economia Local de Sabadell

 

La teva valoració d'aquest article: 
Mitjana de valoració: 3.3 (8 votes)
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp

Volem saber que en penses...

Sigues el primer en escriure un comentari