La Residència Faber

Ja fa una setmana que va acabar la nostra estada a la Residència Faber . Ens hem endut una pila de reptes! Coneixeu aquest projecte? Nosaltres fins ara no, però ens ha semblat tan interessant que volem compartir l’experiència. Us en fem cinc cèntims:

Vam conèixer la Residència Faber a la feina. Un matí la nostra cap ens en va parlar i ens va fer proposta d’anar-hi. Abans de decidir-nos volíem una mica més d’informació. La Residència Faber és un projecte iniciat l’any 2016 dirigit a professionals del món de les arts, les ciències i les humanitats per treballar projectes i compartir experiències.

Ens va sorprendre la idea però de seguida vam veure que és una fórmula molt utilitzada a altres llocs del món, però poc coneguda aquí. Es tracta de fer estades temàtiques per coincidir amb altres residents que treballen en àmbits similars als nostres.

El primer pas era presentar la nostra candidatura i el nostre projecte. Era una bona ocasió per portar endavant una idea que feia mesos que rumiàvem però que per agenda no havíem pogut desenvolupar. Se’ns presentava l'oportunitat. A la Residència Faber ens concentraríem només en això; el disseny d’un estudi de mobilitat de la comarca d’Osona.

La nostra estada començava el 28 de gener i acabava l’1 de febrer. Aquell dilluns començàvem una setmana diferent, nosaltres, acompanyats de la Núria Macià, directora de Creacció,  vàrem fer maletes i ens vàrem dirigir cap a Olot. L’Hotel Riu Fluvià és l’espai físic on s’allotgen els residents de la Faber, allà ens esperàven la Gavina i en Pau,  encarregats de l’acollida i l’organització. De seguida ens van presentar tres residents més arribats uns dies abans que nosaltres: Karel Williams, Luca Calafati i Oriol Estela.

En Karel i en Luca treballaven en un projecte conjunt; les conclusions d’una investigació que havien fet sobre el municipi de Morriston, al Regne Unit, per repensar la política urbana i l’estratègia de desenvolupament local per a la perifèria i de baix cap amunt. Intentaven desenvolupar un nou concepte d’habitabilitat dins el marc de l’Economia fundacional. Amb en Karel i en Luca vàrem intercanviar opinions sobre la mesura del benestar en l’àmbit local. Vam parlar sobre experiències que teníem en la construcció dels indicadors de qualitat de vida, vam coincidir en el fet que indicadors com el PIB/càpita no mesuren el desenvolupament d’un territori i el benestar de la seva població sinó que cal anar més enllà.

L’Oriol Estela, coordinador general del PEMB, treballava en la redacció d’un article acadèmic per tal de construir una nova visió de l’economia que incorpori tot allò relacionat amb l’economia col·laborativa, social, verda/circular i digital. En aquest sentit l’Oriol va participar en una sessió de reflexió i debat dels reptes econòmics, tecnològics i socials que va organitzar el nostre observatori a Vic. A la vegada que nosaltres també vàrem assistir a una conferència que va fer ell a Olot dirigida als tècnics de desenvolupament local, on explicava les claus per construir una estratègia econòmica atenent a les tres dimensions del desenvolupament econòmic local (relacionar, posar en valor i atraure).

 

Un aspecte a destacar de l’estada a la Residència Faber és que a més a més de participar en activitats conjuntes també es comparteix l’espai de treball. Això sí, amb els avantatges de compartir-lo amb professionals molt interessants però alhora tan flexible que et permet desconnectar i aïllar-te si ho necessites. Cadascú adaptava els seus horaris, només els esmorzars i els sopars s’havien de fer conjuntament al menjador de l’hotel. Per treballar, disposàvem d’un petit apartament amb cuina i sala d’estar, i els espais públics de l’hotel, així com habitacions individuals confortables. La llibertat d’horaris i espais facilitava la concentració, mentre que les converses de sobretaula i passejades per un entorn natural facilitaven la inspiració.

          

A canvi de tot això la residència Faber només et demana un retorn per al territori. En el nostre cas això va consistir en un intercanvi amb DinamiG, l’agència d’innovació i desenvolupament de la Garrotxa,des d’on ens van demanar intercanviar amb ells l’experiència com a Observatori. Aquell dia, a banda d’aquesta reunió vàrem fer una altra activitat interessant, una visita al coworking d’Olot Núria Social, un coworking amb esperit social de transformació ubicat a l’espai d’un antic cinema.

 

Dos residents més, l’Alfred Vernis i el Joaquín Alcalde, van arribar també a la Faber. L’Alfred, investigador a l’Institut d’Innovació Social d’ESADE, arribava per treballar en el seu projecte Territori i Innovació Social (TERRIS) que té com a objectiu d’entendre el repte demogràfic i lluitar-hi en contra des del mateix territori. El Joaquín, director de l'ONGD Cives Mundi i d'El Hueco, arribava des de Sòria per iniciar un projecte de co-creació d’una nova ruralitat en zones de despoblament rural.

Aprofitant els moments de trobada vàrem poder obrir debats al voltant d’indicadors alternatius en àmbits d’estudis comuns com el demogràfic, el d’innovació social, de mobilitat o de benestar.

Participar en aquesta estada ens ha permès focalitzar-nos en un sol projecte. En només cinc dies hem pogut avançar en l’estudi de forma intensiva. I a més a més ens ha permès conèixer  i connectar amb els altres residents i compartir visions, metodologies i reptes comuns, entre d’altres. Recomanem molt aquesta estada.

 

La teva valoració d'aquest article: 
Mitjana de valoració: 5 (2 votes)
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp

Volem saber que en penses...

Sigues el primer en escriure un comentari