Catalunya és terra de vinyes, vins i caves i tenim 2.700 anys d’història al voltant d’aquestes. Va arribar al nostre territori pel nord a través dels grecs i romans i pel sud a través dels fenicis. Els romans varen introduir el concepte de casa de pagès voltada de conreus i els cultius mediterranis: cereals, oli i vi, com s’ha trobat en totes les vil·les romanes¹.
A més del vincle que ve de lluny, les dades, tant a nivell de producció com de repercussió econòmica, també ens mostren com el territori català és un referent a nivell nacional pel que fa al conreu de la vinya i la seva explotació. A l’any 2009, per exemple, Catalunya, junt amb Castella - La Manxa, aglutinava el 50% del valor total de les exportacions espanyoles de vi, tenint present, però, que Catalunya era la comunitat que liderava el rànquing en valor (no en volum).
En la finalització del passat any 2015 hi ha dades que mostren que, en un mercat en lleuger creixement, Catalunya i La Rioja són les que més van contribuir al augment del valor de les exportacions, sempre segons la informació presentada per l’Observatorio Español del Mercado del Vino. Per tant, tal i com veiem en les dades oferides per l’Observatorio, Catalunya és punta de llança del mercat del vi a l’Estat Espanyol.
Paral·lelament a la importància del mercat exterior, les DO catalanes també s’han constituït en un referent en el mercat del vi català, superant, a nivell agregat, la quota de mercat dels vins de la DO de La Rioja².
Tornant sobre els orígens de la vinya a Catalunya i fruit d’aquest arrelament i de les condicions climàtiques favorables, disposem de testimoni històric que mostra com els municipis del Perfil de la Ciutat van estar lligats al món de la vinya i el vi. Per citar alguns exemples d’això, Barberà del Vallès en el segle XVIII i XIX; Terrassa també estava farcida de vinyes en el segle XIX; Mataró on avui hi ha turons, ahir hi havia vinyes, o bé Manresa que té una DO pròpia, sota la nomenclatura DO Bages. En darrer lloc, ens centrem en el cas de Santa Coloma de Gramenet i el seu vincle amb un passat no tan llunyà vinculat a la vinya. Abans de l’arribada de la fil·loxera, en el segle XIX Santa Coloma tenia una economia fonamentalment rural en la que el producte estrella, més per quantitat que per qualitat, era el del vi. Un cop superada la plaga, el municipi va recuperar la producció de vi tot i que en menor intensitat i amb bastants menys hectàrees dedicades al conreu i l’explotació de la vinya. Amb l’arribada de les onades migratòries als anys 50 i 60 Santa Coloma es va convertir en una gran ciutat i va deixar, en pocs anys, el seu vincle amb el camp i els cultius per donar cabuda a blocs de pisos i serveis per la nova ciutadania.
La Vinya d’en Sabater
A partir d’aquest passat històric, Santa Coloma ha decidit recuperar, de forma experimental, la plantació de vinyes de varietats autòctones en el municipi. L’ha fet amb La Vinya d’en Sabater, al voltant d’un projecte alimentari i de la restauració amb un espai propi de formació i investigació al voltant del conreu del raïm i l’elaboració de vi. Amb aquest projecte, la recuperació de la Vinya d’en Sabater, es tanca el cercle de l’estratègia de ciutat d’aconseguir un compromís de futur amb el sector de l’alimentació i la restauració i permet alhora poder crear un nou espai formatiu que complementa al centre d’educació ambiental Ecometropoli, espai ubicat al pavelló Montserrat, dedicat a compartir coneixements i fomentar els valors de protecció de la natura i de la sostenibilitat urbana. Aquest centre sensibilitza a la població colomenca i del àrea metropolitana sobre la importància de protegir el medi ambient a través de l’exposició permanent dedicada a diferents ecosistemes de la Serralada de Marina.
La Vinya d’en Sabater té com a objectiu ser una vinya ecològica, sostenible i amb visió de futur. El principal factor mitjançant el qual podem aconseguir-lo es desenvolupant un continu procés d’innovació, començant per les noves tècniques de conreu ecològic. Aquest procés s’està desenvolupant com un procés formatiu ocupacional de les persones del municipi, amb la finalitat de crear futurs experts en la vitivinicultura i la enologia, sectors en expansió i creixement en l’actualitat.
Es tracta d’una vinya oberta al públic, principalment als joves i els estudiants, amb visites guiades focalitzades en el sector del enoturisme, la sommelieria i molt vinculada al centre d’educació ambiental Ecometròpoli i que ens retroba amb moments en els que Santa Coloma era un poble d’estiueig i on predominaven els agricultors.
Sergio López Ordovás
Grameimpuls, SA - Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Volem saber que en penses...
Sigues el primer en escriure un comentari