El projecte “XARXES: Tecnologia i innovació ciutadana en la construcció de xarxes socials històriques per a la comprensió del llegat demogràfic” permet reconstruir el passat econòmic, social i demogràfic dels municipis. És un projecte finançat per Recercaixa i liderat per les investigadores Joana Maria Pujadas-Mora (Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB) i Alicia Fornés (Centre de Visió per Computador de la UAB).
La font d’informació d’origen són els padrons municipals d’habitants, una font que s’inicià a la dècada dels anys 20 del segle XIX i perdura fins a l’actualitat. La iniciativa, a més d’alinear-se amb els reptes europeus en recerca i innovació en humanitats digitals, també implica a la ciutadania directament la qual intervé com a voluntaris en les transcripcions dels padrons del seu municipi i així poder disposar de la memòria històrica dels seus familiars. Aquestes transcripcions serveixen per entrenar algoritmes de visió per computador per tal de desenvolupar sistemes que permetin una transcripció automàtica o semiautomàtica dels documents digitalitzats: veure document gràfic
Es tracta d’un projecte vigent i d’aplicació a qualsevol municipi. Fins el moment s’han recuperat digitalment 156 padrons, de les ciutats de Begues, Castellví de Rosanes, Collbató, Corbera de Llobregat, El Papiol, Molins de Rei, Sant Climent de Llobregat, Sant Coloma de Cervelló, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç de Castellet i Torrelles de Llobregat. Està previst que s’incorporin nous municipis a partir de setembre i des d’aquí animem a què les ciutats de la xarxa i d’altres s’afegeixin a la proposta. Sant Feliu de Llobregat va ser el municipi pioner i s’han transcrit 18 padrons municipals del període de 1828-1955.
Se’n deriven diversos productes resultants, entre ells una aplicació mitjançant la qual es pot cercar la informació dels habitants del passat de cada un dels municipis incorporats fins el moment generant-se automàticament els seus arbres genealògics. A més, també s’ofereixen visualitzacions de les dades patronals a partir de la seva projecció sobre mapes, piràmides de població, l’onomàstica més freqüent i també s’hi poden vincular fotografies antigues.
Unitat d’Informació de Base, Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
Volem saber que en penses...
Sigues el primer en escriure un comentari