Cooperatives passing the wave

Actualment a Catalunya hi ha 4.706 cooperatives, són un 19% del total del conjunt de cooperatives d’Espanya. Catalunya ha estat capdavantera en el cooperativisme a Espanya pel seu desenvolupament industrial, inicialment en l’àmbit de consum i de producció,  i més tard es van anant sumant els àmbits d’habitatge, d’ensenyament, de pescadors, de serveis, de transports, i sobretot de sanitat. 

 

Actualment a Catalunya hi ha 4.706 cooperatives, són un 19% del total del conjunt d’Espanya. Aquesta tradició, especialment arrelada i impulsada al Principat, neix a inicis del segle XIX com una opció de la classe obrera davant la depressió econòmica que perjudicava les seves condicions de vida i com a reacció als pals a les rodes de les classes benestants a l’autogestió dels moviments col·lectius de producció.  Al segle XX, Catalunya ha estat capdavantera en el cooperativisme a Espanya pel seu desenvolupament industrial, inicialment en l’àmbit de consum i de producció,  i més tard es van anant sumant els àmbits d’habitatge, d’ensenyament, de pescadors, de serveis, de transports, i sobretot de sanitat.  Durant la dictadura franquista es  van dissoldre bona part de les cooperatives; i cal esperar la seva revifalla a la dècada dels 80`s amb la creació de més de 4.000 noves cooperatives.

Després  d’unes dècades d’afebliment, als darrers anys les cooperatives i l’economia social ha experimentat un revifament molt importat. A partir de dades de l’Associació Economia Social Catalunya, les cooperatives, conjuntament amb les altres modalitats de l’economia social i solidària, representaven al l’any 2022 un total de 7.198 organitzacions, un 2.2% del conjunt d’empreses catalanes. Concretament el període 2016-2022, a Catalunya té un increment de 46% respecte als període 2008-2015, especialment les cooperatives dels camps de consum i d’habitatge. Al Registre General de Cooperatives de Catalunya va créixer un 55% a Barcelona, un 70% a Girona i un 49% a Tarragona. Dins del món de les cooperatives les de treball representen un 36% del total, seguides del 14% de les industrials.

Font: Confederació de cooperatives de Catalunya Dades i estadístiques - CoopCat (cooperativescatalunya.coop)

Des del moviment cooperativista i de l’economia social i solidària, una de les reivindicacions més importants ha estat l’aprovació d’una Llei de l’Economia Social i Solidària a Catalunya. A l’octubre de 2020 va ser impulsada des de la Generalitat de Catalunya amb l’aprovació de les Bases de la llei  d’economia social i solidària –impuls d’un marc normatiu que reconegui l’economia social i solidària i la seva voluntat per transformar l’economia. Aquest document, va ser el final d’una procés participatiu amb les persones de les principals organitzacions fundadores de l’Associació Economia Social Catalunya -la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, la Federació de Mutualitats de Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya. Aquest projecte de llei preveu la creació d’un Consell Català de l’Economia Social i Solidaria com a òrgan consultiu i d’assessorament, anàlisi i debat; i un conjunt de mesures per promoure l’Economia Social i Solidària  des de les administracions, formar part de les ajudes al teixit empresarial català, i impulsar la col·laboració a les polítiques públiques d’habitatge social assequible.

El darrer pas en aquest procés ha estat l’aprovació per part de la Generalitat,  a l’abril de 2024, del Projecte de llei de l’Economia Social i Solidària de Catalunya. Ara mateix està  a l’espera que l’actual nou Parlament de Catalunya ho aprovi definitivament.

Aquest reforç i creixement del cooperativisme català també forma part de les fortaleses dels municipis del Perfil de Ciutat. Els document  del Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS) de la UAB i els Anuari d’emprenedoria, economia i innovació social i el Visor CREIS –elaborat per la UAB, Diputació de Barcelona, Consell Comarcal del Vallés Occidental, Consell comarcal del Vallès Oriental, i col·laborat per l’Ajuntament de Mollet del Vallès) impulsat per espai digital de mesura i mapatge de l’economia social i solidària a Catalunya així com de l’emprenedoria i innovació social, amb indicadors estadístics i dades referents a les pràctiques en aquests àmbits) podem fer consultes a diferents nivells territorials, com municipis, i ens permet conèixer amb detall la situació de cadascú dels municipis catalans.

Aquest conjunt de dades corresponen a l’any 2023 i es poden consultar al Visor CREIS

Catalunya (4.587 cooperatives. 5,85 cooperatives x10.000 habitants)

Badalona (66 cooperatives. 2,96 cooperatives x10.000 habitants)

Barberà (30 cooperatives. 9,09 cooperatives x10.000 habitants)

Cerdanyola del Vallès (18 cooperatives. 3,15 cooperatives x10.000 habitants)

Granollers (28 cooperatives. 4,48 cooperatives x10.000 habitants)