Viladecans aposta per la transició energètica

La transició energètica és un procés de canvi progressiu per substituir l'energia d'origen fòssil per energia renovable i local, però també de canvi en les maneres de produir, distribuir, gestionar i consumir l'energia.

En aquesta línia, l’Ajuntament de Viladecans ha posat en marxa una estratègia per impulsar aquest nou model i, en definitiva, avançar cap a una nova cultura energètica. Una de les accions municipals més importants és l’impuls del projecte Vilawatt. Aquest busca millorar l'eficiència energètica dels habitatges amb reformes integrals, crear una companyia elèctrica local i invertir els estalvis en una moneda local que contribueixi a l'activitat econòmica de la ciutat. Es tracta d'una iniciativa que compta amb el suport de la Comissió Europea. Viladecans va ser escollida, juntament amb París i Goteborg, una de les ciutats europees per portar a terme  accions urbanes innovadores de transició energètica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Vilawatt, en marxa

Viladecans va ser escollida per la Unió Europea, el 12 d’octubre de 2016, juntament amb París i Göteborg, per impulsar tres projectes innovadors sobre transició energètica. Els seus projectes van ser escollits entre 113 candidatures.

El projecte de Viladecans consisteix en la creació d’una nova estructura formada per ciutadans, empreses i Ajuntament, que constituirà un operador energètic integral, amb l’objectiu d’assolir una gestió energètica més eficient. Aquest operador promourà la capitalització dels estalvis per finançar la rehabilitació energètica integral dels edificis d’habitatges (millorant el parc d’habitatges local) i treballarà per enfortir l’economia local amb la posada en marxa d’una moneda local, el Vilawatt. La iniciativa permet abordar, així mateix, objectius de justícia social tot lluitant contra la pobresa energètica des de l’interior del sistema energètic.

La Unió Europea va valorar que el projecte sigui “innovador i experimental” per introduir “solucions per millorar l’eficiència i reduir la dependència de les energies fòssils”, i també “la involucració activa de la ciutadania en la iniciativa”. El projecte es desenvolupa en aquest moment, durant 36 mesos, amb una inversió de 4,2 milions d’euros per part de la Unió Europea, el 80 % del total del seu cost.

L’objectiu del programa europeu és experimentar iniciatives – reproduïbles en el futur en altres ciutats– a partir d’idees audaces, desenvolupades en comunitat i orientades als resultats, que no s'hagin provat fins al moment per fer front a desafiaments connectats i estudiar així com responen aquestes idees davant la complexitat de la vida real. Els quatre àmbits de treball de les propostes eren la transició energètica, la lluita contra la pobresa urbana, la integració de migrants i refugiats i la generació d’habilitats laborals.

En l’actualitat, el projecte Vilawatt ja es desenvolupa en dos dels seus objectius: la remodelació d’edificis que transitaran cap a l'eficiència energètica i la constitució d’una nova companyia elèctrica local.

Les comunitats de veïns dels tres edificis escollits ja han signat el contracte amb l’Ajuntament per realitzar reformes adreçades a reduir el consum d'energia i millorar el confort a les llars. El seu és un paper clau com a impulsores de la transició energètica a la ciutat. Aquests habitatges demorenovats rebran els subministraments de la nova companyia elèctrica que crearà el Vilawatt i es beneficiaran també dels avantatges de la moneda local.

Aquesta companyia elèctrica serà un consorci format per un conjunt (partenariat) d’entitats públiques, privades, i ciutadanes. Aquestes entitats formaran l'òrgan que impulsarà la transició energètica a la ciutat, integrant i gestionant quatre funcions clau per al funcionament del projecte: el subministrament o compra agregada d’energia, la capitalització dels estalvis per a la inversió en la renovació energètica, els serveis d’estalvi energètic, i la posada en funcionament d’una moneda local basada en els estalvis energètics.

De fet, ja ha començat el procés de compra de l’energia que oferirà la nova companyia. Aquesta primavera, en una primera fase, es farà una subhasta inversa per a la compra d'electricitat i gas per a uns 2.100 clients, amb què la companyia elèctrica local preveu arrencar. L'any 2020 es preveu fer un pas més i, en una segona fase, licitar la compra energètica per agregació de demanda per donar servei tant a les necessitats de l'Ajuntament com als clients de la companyia, que s'estima que creixin al voltant d'un 10 % anual com a mínim. Així, es volen aconseguir uns preus més competitius que els que les comercialitzadores ofereixen als particulars de manera individual.

 

 

 

La teva valoració d'aquest article: 
Sigues el primer el valorar aquest article!
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp
La transició energètica és un procés de canvi progressiu per substituir l'energia d'origen fòssil per energia renovable i local, però també de canvi en les maneres de produir, distribuir, gestionar i consumir l'energia.

En aquesta línia, l’Ajuntament de Viladecans ha posat en marxa una estratègia per impulsar aquest nou model i, en definitiva, avançar cap a una nova cultura energètica. Una de les accions municipals més importants és l’impuls del projecte

Volem saber que en penses...

Sigues el primer en escriure un comentari