Resum de la Jornada: "El paper dels observatoris de ciutat"

La jornada del passat 24 de novembre, realitzada a la Facultat de Lletres i Història de la Universitat Autònoma de Barcelona, “El Paper dels Observatoris de Ciutat”, organitzada per la Xarxa del Perfil de la Ciutat, va comptar amb la participació de quatre observatoris locals (Sabadell, Terrassa, Rubí i Cerdanyola del Vallès) i un de supralocal, l’Observatori del Vallès Occidental, així com amb la participació de l’Antoni Durà, Doctor en Geografia de la UAB, especialitzat en indicadors de posicionament internacional de les ciutats,  i del Dr. Josep Ma. Llop, Director de la Càtedra UNESCO d'Estudis Urbans, Territorials i Ciutats Intermèdies a la Universitat de Lleida.

D'esquerra a dreta: Roger Roca (Observatori de Sabadell),
Oriol Mestre (Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental),
Enrica Bornao (Gabinet d'Estudi i Estadístiques i Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Rubí) i
Xavier Muñoz (Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa)

 

La Jornada va ser presentada per Carles Escolà, Alcalde de Cerdanyola del Vallès, que va incidir en la importància d'engegar un Observatori de Ciutat, i la cloenda fou realitzada per Maties Serracant, Alcalde de Sabadell, que va destacar que les ciutats amb Observatori continuat en el temps tenen més oportunitats per dibuixar un itinerari o un relat de ciutat, juntament amb Carme Miralles, Directora del Departament de Geografia de la UAB.

D'esquerra a dreta: Carles Escolà (alcalde de Cerdanyola del Vallès) i
Antoni Durà (doctor en Geografia de la UAB)
D'esquerra a dreta: Maties Serracant (alcalde de Sabadell) i
Carme Miralles (directora del Departament de Geografia de la UAB)

 

La Jornada va comptar amb 60 assistents, professors d'universitat, alumnes de postgrau, personal local de diferents Observatoris de ciutats de més de 50.000 habitants de Catalunya i membres de la xarxa d'Observatoris de la Diputació de Barcelona

L'Observatori de Sabadell va presentar els diversos productes que realitzen de forma continuada des de mitjans dels anys 90, amb una continuïtat de més de 20 anys, al seu torn, Rubí va mostrar l'elaboració que es fa des del Gabinet d'Estudis i Estadístiques d'estudis de satisfacció ciutadana utilitzant tant tècniques qualitatives com quantitatives, en aquesta última cal destacar l'elaboració d'una enquesta anual de satisfacció ciutadana i coneixement de la ciutat de Rubí; també es va explicar com Rubí tracten territorialment, mitjançant padró, les unitats de barri i districte. Cerdanyola va presentar el seu observatori que es present a la web municipal des de l'any 2016 i Terrassa va presentar els projectes d'internacionalització del Perfil de la Ciutat.

El geògraf Antoni Durà va presentar els indicadors de posicionament de les ciutats en funció de les seves activitats, dels diferents àmbits temàtics,  i els va comparar amb els mitjans i els recursos en equipaments de la ciutat, tan a nivell de l'administració com de la societat civil (descarregue-vos aquí la seva presentació). L'urbanista Josep Ma. Llop va presentar que són les ciutats intermèdies al món global, el seu paper de frontissa entre el món rural i el món de les grans conurbacions i de l’altra banda, el paper de les ciutats intermèdies com a ciutats febles, sense grans recursos excepte els propis, i sense el suport d'altres administracions i dels governs. En els documents "Miradas a otros espacios urbanos: las ciudades intermedias" i "Ciudades Intermedias: El Nexo Vital entre Ciudades Locales y Globales" trobareu més informació sobre que són i perquè són tan importants les ciutats intermèdies.

D'esquerra a dreta: Joan Checa (investigador de la UAB) i 
Antoni Durà (doctor en Geografia de la UAB)
Mapa de les Àrees Metropolitanes i ciutat intermèdies del món (2015).
Elaboració: Borja M. Iglesias i Josep Ma. Llop

 

La jornada, que va servir per a la reflexió sobre el rol dels Observatoris de Ciutat i el rol de les ciutats mitjanes en el context en el que vivim, ha tingut un feedback positiu per part de l’ampli públic que hi va assistir. 

 

La teva valoració d'aquest article: 
Mitjana de valoració: 5 (3 votes)
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp
La jornada del passat 24 de novembre, realitzada a la Facultat de Lletres i Història de la Universitat Autònoma de Barcelona, “El Paper dels Observatoris de Ciutat”, organitzada per la Xarxa del Perfil de la Ciutat, va comptar amb la participació de quatre observatoris locals (Sabadell, Terrassa,

Volem saber que en penses...

Sigues el primer en escriure un comentari