Pla Base per a la planificació de ciutats mitjanes de la Càtedra UNESCO de la UdL

La premsa local de Lleida es va fer ressò ahir (25/07/2011) del desenvolupament per part de la Càtedra UNESCO en Ciutats Intermèdies, Urbanisme i Desenvolupament de la Universitat de Lleida (UdL), d’un software lliure, denominat "Pla Base", pensat per a facilitar la planificació urbanística de ciutats mitjanes que es troben en vies de desenvolupament. La Càtedra UNESCO lleidatana ja ha testat el programari en 50 ciutats i n'ha perfeccionat la metodologia.

El pla consisteix, segons s'explica en la web de la UdL, en l'aplicació de tecnologia GIS, la recreació en un sol plànol del municipi tots els elements físics i estratègics de les seves àrees urbanes, permetent detectar les principals necessitats a 10 anys vista. El programari és de fàcil utilizació i està pensat per a facilitar la planificació urbanística de les ciutats intermèdies.

Segons ha explicat a La Mañana l'arquitecte Josep M. Llop, director de la Càtedra, "la metodologia del treball es basa en estàndards d'urbanisme comuns... Independentement del país en el que vivim, tots necessitem unes àrees per a viure, un lloc per a moure’ns i desplaçar-nos, uns llocs comuns per als equipaments i espais per expandir la ciutat". Llop ha ressaltat el fet que la metodologia serveix per a qualsevol ciutat de qualsevol punt del planeta.

El test s'ha desenvolupat en les ciutats participants en el projecte i ara l'Agència Hàbitat de les Nacions Unides ha acceptat adoptar aquest programa per a facilitar la seva difusió internacional, allà on es precisi, segons s'acordà en la reunió que Llop va mantenir amb el director d'UN Hàbitat, Joan Clos.

Pla Base per a la Ciutat de Nouakchott (Mauritània), desenvolupat per GestCívic Cooperativa, dins el projecte de la Càtedra UNESCO de la UdL

Les principals beneficiàries han de ser principalment  les ciutats mitjanes (de menys d'un milió d'habitants), en vies de desenvolupament. Llop ha apuntat que el programari té un gran potencial, car hi ha 150.000 ciutats d'uns 10.000 habitants i 9.000 d'uns 50.000, que podrien precisar-lo.

El Pla Base s'estructura en sis fases: la delimitació de les àrees urbanes, els espais lliures i les àrees verdes, la connectivitat (vials, transports, etc), els equipaments i els serveis bàsics, la compacitat (concentració de la població en determinats punts i interconnexió entre ells) i la zonificació (que diagnostica els punts on calen transformacions urbanes). A partir d'aquestes dades, es fixen els projectes prioritaris a 10 anys vista, base de planificacions estratègiques posteriors.

Els resultats dels primers tests es van posar de manifest durant un seminari celebrat a mitjans del mes de juliol, a Lleida, amb la participació entre d'altres de representants de les ciutats de Tànger, (Marroc), Nouakchott (Mauritània), Oran (Algèria), Banepa (Nepal) i Haifa (Israel) que van exposar les seves experiències emprant la metodologia del Pla Base. Les conclusions extretes del seminari s'incorporaran al projecte, com ara la necessitat de millora de la delimitació de les àrees d'eixample o els aspectes gràfics del plànol central.

+ Info:

La teva valoració d'aquest article: 
Sigues el primer el valorar aquest article!
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp

Comentaris

Està molt bé difondre al màxim aquestes iniciatives construtives i d'interès general

Volem saber que en penses...