Les regions europees més similars a les ciutats de El Perfil de la Ciutat

Sovint comparem les nostres ciutats amb altres ciutats catalanes, aquesta vegada, però, hem volgut anar més enllà i veure com de similars o diferents som d’altres regions europees. És per això que a través de les dades d’afiliacions extretes de l’Eurostat i l’Observatori del Treball i Model Productiu hem definit 5 grups amb característiques similars a les ciutats que formen la Xarxa El Perfil de la Ciutat.

En aquest cas, comparem l’estructura productiva en llocs de treball de les diferents regions i ciutats europees i les classifiquem a través del pes relatiu de les diferents activitats en diferents clusters mitjançant el mètode de Ward.

El primer grup que inclou les ciutats de Viladecans, Badalona i Santa Coloma de Gramenet i les regions italianes de Sicilia (Palerm), Sardenya (Cáller), el Lazio (Roma) i altres regions europees com la Comunitat de Madrid i l’Àrea metropolitana de Lisboa es caracteritza per:

El segon grup de regions europees es caracteritza per tenir més activitats comercials, d’hostaleria i serveis personals i menys activitats relacionades amb el transport i la logística. A la vegada, aquest grup es pot subdivir en dos subgrups.

El primer subgrup del grup 2 està format les ciutats de Granollers i Terrassa juntament amb les regions italianes de Campània (Nàpols) i la Toscana (Florència), i la Comunitat Valenciana (València), Catalunya (Barcelona), Galícia (Santiago de Compostela) i la ciutat-regió de Salzburg. Aquest subgrup es caracteritza per:

Cal afegir que Terrassa destaca dins del grup per no mantenir un nivell baix d’activitat sanitàries i de serveis socials.

El segon subgrup del grup 2, on es troben Mollet del Vallès, Sabadell, Manresa i Mataró, està format pel Tirol austríac (Innsbruck), el Tirol italià (Bozen), Cantàbria (Santander), la Puglia (Bari), la mitjana d’Espanya i el Principat d’Astúries (Oviedo), es caracteritza per:

 

El tercer grup de regions europees es caracteritza per tenir més indústries manufactureres i menys activitats comercials, d’hostaleria i serveis personals. Com el segon grup, aquest es pot subdivir en dos subgrups.

El primer subgrup del grup 3 està format per les ciutats de Barberà del Vallès i Rubí,  la República de la Txeca i més concretament les regions de Strední Morava (Olomouc), Moravskoslezsko (Ostrava) i Jinozapad, i altres regions europees com La Rioja (Logroño), la regió italiana de Marche (Ancona) i la regió austriaca de Voralberg (Bregenz). Aquest subgrup es caracteritza per:

En aquest cas Barberà del Vallès, a diferència del grup, destaca per tenir més llocs de  treball relacionats amb el comerç per l’existència d’un centre comercial.

El segon subgrup del grup 3 està format per la ciutat de Vic, les regions italianes de la Lombardia (Milano), el Veneto (Venezia), el Piemonte (Torino) i l’Emilia-Romagna (Bologna), la ciutat d’Istanbul, el País Basc i les regions austríaques de Westösterreich (Viena) i Oberösterreich (Linz). Aquest subgrup es caracteritza per:

El quart grup està format per la ciutat del Prat de Llobregat, la ciutat d’Utrecht i les regions que conformen els Països Baixos. Aquest grup es caracteritza per:

En aquest cas, el Prat de Llobregat destaca dins del grup per tenir molta més presència l’activitat de transport per la infraestructura aeroportuària de Barcelona, però no coincideix amb la resta del grup per tenir més activitat sanitària i de serveis socials, en canvi, si que té un major dinamisme comercial.

El cinquè grup està format per la ciutat de Cerdanyola del Vallès i la regió suïssa de Lémanique (Ginebra), la regió de Helsinki, la zona anglesa de Surrey i Sussex, la ciutat de Viena, la zona est de Londres, la regió sueca d’Östra Sverige i la ciutat Stockholm. Es caracteritza per:

Cerdanyola del Vallès es diferencia del grup precisament per tenir molta més activitat concentrada en els serveis intensius en coneixement, en serveis professionals, científics i tècnics i educació i recerca.

Observatori Socioeconòmic d'Osona

La teva valoració d'aquest article: 
Mitjana de valoració: 3.5 (11 votes)
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp

Volem saber que en penses...

Sigues el primer en escriure un comentari