La màgia del Power BI

A L’observatori de Polítiques Públiques de l’Ajuntament de Viladecans just ara farà un any que vam començar a treballar l’Anuari Estadístic de Viladecans mitjançant el Power BI. Per nosaltres ha sigut un canvi molt positiu en quant a la representació de les dades per la seva usabilitat i pel seu atractiu. Hem passat de presentar un Anuari Estadístic en un document gegantesc en Excel i en PDF a publicar un visor navegable amb dades interactives, amable i fàcil d’utilitzar. La màgia del Power BI està en captivar a l’usuari, fer-li jugar i gaudir de l’espectacle de les dades.

Per qui encara no sàpiga què és el Power BI, comentar que és una eina de Microsoft desenvolupada al 2010 i que va ser incorporada a l’Office 365 al 2013. En un principi, eren complements de Microsoft Excel i es va presentar al públic general el 24 de juliol de 2015. En l’actualitat ofereix un servei d’anàlisi de dades que proporciona visualitzacions interactives i capacitats d’intel·ligència empresarial (Business Intelligence) amb una interfaç relativament senzilla perquè els usuaris puguin crear per si mateixos els seus informes i panels. Proporciona serveis de BI basats en el núvol (Power BI Services) junt amb una interfaç basada en escriptori (Power BI Desktop). Ofereix emmagatzematge de dades, preparació de les dades, descobriment de dades i panels interactius. En 2016 consta d’un servei addicional “Power BI Embedded” que permet carregar visualitzacions personalitzades.La seva màgia ha estat confirmada, des d’una perspectiva diferent a la nostra, per Garthner qui manté el Power BI com a líder dins el “Quadrant Màgic de Garthner de Plataformes Analítiques i de Business Intelligence”, en el present any. Aquest quadrant classifica les millors proveïdores tecnològiques del mercat en 4 categories: líders, visionaris, actors de nínxol i desafiadors. 

Les virtuts que ens han arribat són múltiples: és una eina fàcil, intuïtiva, la pot fer servir qualsevol tècnic municipal, permet l’automatització de la informació, etc. En fi, que ens facilitarà la vida, sobre tot als professionals que treballem amb dades i que necessitem representar-les. I per aquestes virtuds, el Power BI és una aposta en la nostra organització i es vol expandir el seu ús en els diferents departaments perquè els treballadors/es municipals puguin explotar i publicar les seves dades mitjançant aquesta eina.

En fi, hem començat a treballar amb una eina màgica que agafa les dades i les representa d’una manera fàcil i espectacular. Estimat públic... uns presentem el treball dels observatoris: Fem Màgia! Agafem la dada... la fiquem al “barret de copa”.... diem abracadabra....i ens surt un preciós conill en forma de visor ple de coloraines i gràfiques.

No rigueu moooolt! Que nosaltres estem molt satisfets amb el resultat de l’Anuari Estadístic en Power BI. Però, volem ser realistes i posar en clar que  com qualsevol truc de màgia, el que no es veu és tot el treball que hi ha al darrera. Per fer-vos una idea, l’Anuari Estadístic del 2021 és un visor de 31 pàgines, incloses portada, índex, fonts i guia d’ús, que té al darrera 85 datasets i només 2 fonts d’open data. Els que sou del gremi sabeu tota la feinada que suposa això.

Els mags generen sorpresa en el públic, desafiant les lleis de la física, llegint la ment de les persones, escapant de situacions difícils, classificant cartes d’una manera tan ràpida i calculada que no s’aprecia a la vista humana, oferint el resultat que toca!

En uns minuts d’espectacle, un mag es juga hores i hores d’estudi, de preparació i de pràctiques per dominar cadascun dels trucs. Amés, el mag ha de ser un bon comunicador, per transmetre just el missatge que vol que arribi al seu públic i transmetre’ls il·lusió. També el mag ha de fer de psicòleg, per descobrir la millor manera de “manipular” les ments dels seus espectadors, desviar la seva atenció i provocant que recordin informació rellevant.

Pels observatoris municipals el Power BI és una eina que facilita la màgia en la representació de les dades: seria la caixa on fiquen a la sexy col·laboradora i la tallen a trossets, seria la “barret de copa” d’on es treu el preciós conillet, o aquella armilla plena de butxaques que permet que et puguis treure de tot amb un moviment de mans quasi imperceptible. Però abans, al igual que el mag, has de tenir pensat què vols fer, què necessitaràs saber, quin material necessitaràs, com vols que sigui l’espectacle i a quin públic t’adreçaràs.

Aquesta “caixa màgica” necessita algú que la faci servir bé: el mag ha de conèixer el seu ofici i  l’espectacle ha d’estar ben produït. Si no, l’espectacle no tindrà èxit.

A què ens referim amb això? A que els observatoris ara podem disposar d’una bona eina, però que la formació, el coneixement i l’experiència dels professionals que treballaran amb ella no serà substituïda. Sobre tot perquè tal i com tenim les dades a nivell municipal i tal i com es requereixen els resultats, l’eina per sí sola no els obtindrà.

Primer de tot, quan volem preparar un projecte en Power BI el que hem de tenir molt clar és què volem fer: quins indicadors vull representar, quines són les gràfiques que millor representaran la informació i com haurem d’estructurar les dades primàries per obtenir tot això.

Així, el treball amb Power BI ha de seguir una metodologia de 5 fases:

1.- Obtenció i estructuració de les dades

2.- Disseny del model de les dades

3.- Creació de mètriques

4.- Creació dels informes

5.-Compartir o publicar el nostre Power BI

Al igual que la rapidesa en els trucs de màgia, és molt important fer una bona detecció i classificació de les fonts. I posteriorment un bon tractament de les dades perquè el Power BI pugui representar-les.  És recomanable que les dades es puguin llegir molt ràpid.

Aquest procés es diu ETL (extracció, transformació i càrrega – load en anglès) La preparació prèvia de les dades és vital!

Seguidament s’han de programar les mesures que es volen representar (per exemple, un índex d’envelliment) tenint molt present les preguntes a les que volem respondre.

Els informes han de ser fàcils de visualitzar, navegar i d’entendre per al públic en general, tenint en compte que el públic que tenim els observatoris municipals.

Finalment, hem de tenir present a qui compartim la informació i detectar quina hauria de ser d’ús restringit (per exemple, un encàrrec polític o tècnic concret) i quina totalment pública.

Això seria el “procediment” tècnic, sense posar massa l’ull en com tenim les dades en les organitzacions, amb quins tipus de fonts treballem (unes més fàcils i d’altres impossibles...) i també no oblidar mai la metodologia per construir i interpretar els indicadors. Finalment, caldrà tenir un criteri tècnic per validar si el resultat obtingut en tot el procés realment és correcte, ja que el Power BI és “un gran filtrador” i si anem filtrant i treballant d’una manera errònia, el resultat obtingut pot estar equivocat.

Per altra banda, al igual que amb la màgia, és important l’atrezzo, i per això s’han de tenir presents els manuals d’estils de les diferents organitzacions, les games cromàtiques, iconografia, logos, etc.

Així doncs, El Power BI, eina reconeguda “pel quadrant màgic”, necessitarà un mag que la sàpiga fer servir i que produeixi un bon espectacle amb les dades municipals i en una primera fase seran els observatoris els primers en produir aquest espectacle i fer-lo extensiu a la resta de l’organització.

 

ENLLAÇ ANUARI ESTADÍSTIC WEB MUNICIPAL

https://www.viladecans.cat/ca/anuari

FONTS:

https://blog.bismart.com/microsoft-power-bi-lider-del-cuadrante-magico-de-gartner-2022#:~:text=El%20Cuadrante%20M%C3%A1gico%20de%20Gartner%20es%20una%20representaci%C3%B3n%20gr%C3%A1fica%20en,una%20exhaustiva%20investigaci%C3%B3n%20de%20mercado.

https://info.microsoft.com/ww-landing-2022-gartner-mq-report-on-bi-and-analytics-platforms.html?lcid=en-us

Curs Power BI Diputació de Barcelona

 

 

La teva valoració d'aquest article: 
Mitjana de valoració: 5 (1 vote)
Fes clic al següent botó per enviar-ho per WhatsApp

Volem saber que en penses...

Sigues el primer en escriure un comentari